Sosyal Medya Bağımlılığı ve Belirtileri

Sosyal Medya Bağımlılığı ve Belirtileri

Dünya nüfusunun %28’i yani 2.03 milyardan daha fazla insan sosyal medya kullanıcısıdır. Ülkemizde sosyal medya kullanıcılarının sayısı milyonlarla ifade edilmektedir. Bu kadar çok kişinin bulunduğu bir mecrada oluşabilecek problemlerden biri de bağımlılık.

Sosyal medya nedir?

Kitle iletişim araçları kanalıyla daha çok monolog biçimde gerçekleşen iletişim sürecinin, bu araçların gücünü ellerinde bulunduranlar tarafından gerçekleştirildiği iddia edilmekteydi. Oysa iletişim biçiminin söz konusu klasik anlamından köklü biçimde koparak, iletişim sürecinin yapısal bir dönüşüme uğraması sonucu, interaktif, çok boyutlu ve karşılıklı bir iletişim süreci başlamış oldu. Çift taraflı ve eş zamanlı iletişime ve bilgi paylaşımına imkan veren platformların tamamına sosyal medya denmektedir. Günümüzde hızla yaygınlaşan sosyal medya, insanlar arasındaki sosyal mesafeyi yok eden ve çift yönlü iletişimi gerçekleştiren bir evredir. Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım siteleri ve Snapchat, Whatsapp gibi akıllı telefon uygulamaları sosyal medyanın en çok kullanılan platformlarındandır.

Sosyal Medya Bağımlılığı

Sosyal medya kaynaklı duyguların gerçek hayatınıza etki etmesi, bu duygulara karşı önlenemez istek duyulması veya sosyal medya iradesinin tahakkümü altına girme durumuna sosyal medya bağımlılığı denir. Gün içerisinde ‘amaçsızca’ sosyal medyada geziyorsanız, sanal yaşantınız gerçek yaşantınızı aksatıyorsa, narsist kişilik özelliği gösteriyorsanız ve düşük benlik saygınız varsa sosyal medya bağımlısı olma ihtimaliniz çok yüksek.

Sosyal medyanın bilinçsiz kullanılması sonucu gerçek hayattan uzaklaşarak, kendine yabancılaşan insanların sayısı hızla artıyor. Sosyal medya bağımlılığı psikologlar tarafından daha ciddi bir konu olarak görülüyor ve günlük hayata yansıyan etkileri üzerinde çalışmalar yapılıyor.

Sosyal Medya Bağımlılığı Belirtileri

2015 yılında New York’ta gerçekleştirilen Amerika Birleşik Devletlerinde düzenlenen Amerikan Psikiyatri Birliği Kongresi’nde; mesleği özel bir çalışma gerektirmedikçe, İnternet ile günde 6 saatten daha fazla vakit geçirilmesi ve bu ilginin 6 aydan uzun sürmesinin ‘İnternet bağımlılığı’na işaret ettiği görüşüne varıldı. Aynı durum Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin, Whatsapp, Snapchat ve Youtube gibi sosyal medya platformları için de geçerli. Başlıca sosyal medya bağımlılığı nedenleri şunlardır:

  • Altı ay boyunca günde altı saatten fazla süreyle sosyal medyada gezinmek.
  • Sosyal medyada geçirilen zaman sonrası diğer insanların daha iyi yaşadığını düşünmek.
  • Narsist kişilik bozukluğu ve düşük benlik saygısına sahip olmak.
  • Sosyal medyada gerçek duyguların üzerini örtmeye çalışmak.
  • Sosyal medyada beğeni, yorum ve taktir için ciddi çabalar sarfetmek.
  • Giysilerinizden, makyajınıza, günlük rutininize kadar her şeyi paylaşmak.
  • Sosyal medya sitelerine girilmediğinde yoksunluk hissine kapılmak.

Sosyal Medya Bağımlılığından Kurtulma Yolları

En kısa sürede bir psikiyatri hekimine başvurmalısınız. Sosyal medya sitelerinden elinizden geldiğince uzak durmalısınız. Sanal dünyada yaşananların gerçek hayatınızı etkilemediğine emin olmalısınız. Sosyal medya bağımlıları gelende sosyal medya üyeliklerini silerler. Sosyal medya siteleri için hesap silme:

Facebook Hesap Silme

Facebook cep telefonu veya tablet gibi mobil cihazlar üzerinden hesap silme işlemine izin vermemektedir. Bu nedenle Facebook hesap silme işlemi için masaüstü bilgisayar kullanmanız gerekiyor. Facebook.com’a girin ve kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yapın. Ardından ayarlar sayfasındaki bağlantıları kullanarak hesabınızı kalıcı olarak silin.

Snapchat Hesap Silme

Snapchat, son günlerin en popüler mobil uygulamaları arasında yer alıyor. Snapchat hesap silme için silinecek hesabın kullanıcı adı ve şifresinin bilinmesi gerekiyor. Hesap silme işlemi için snapchat hesap silme bağlantısına tıklanır. Ardından hesap kalıcı olarak silinir.

Whatsapp Hesap Silme

WhatsApp Messenger, akıllı telefonlar için geliştirilen, platformlararası çalışma özelliğine sahip bir mesajlaşma ve arama uygulamasıdır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de milyonlarca kullanıcıya sahiptir. Whatsapp hesap silme işlemi oldukça basittir. Uygulamayı açın, ayarlar sayfasına girin. Ardından hesap sayfasına girin ve “hesabı sil” bağlantısına tıklayın. Böylelikle hesabınız silinmiş olur.

“Sosyal Medya Bağımlılığı ve Belirtileri” için bir yanıt

  1. Osman dedi ki:

    harika güzel paylşım yapılmış tşkler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir