Tahsin Bey

İzledim: Vezir Parmağı (2017)

Vezir Parmağı

Vezir Parmağı

Ocak ayında izlediğim son sinema filmi Mahsun Kırmızıgül işi olan Vezir Parmağı. Birkaç gün evvel kuzenler koalisyonu kurup aldığımız kararla bu filmi izlemeye gittik. Gidene kadar ne adını duyduğum ne afişini gördüğüm bu filmi, hala güncel kalmayı başarmış Mahsun Kırmızıgül eleştirilerinden habersiz izledim, öyle de yorumlayacağım.

Vezir Parmağı kısa özet

Osmanlı İmparatorluğu bitmek bilmeyen bir savaşın içindedir. Bu savaşa eli silah tutan her erkek orduya alınır. Erkeklerin neredeyse tamamının orduya alındığı bir köyde savaş sebebiyle kocası şehit olmuş veya köyde bekar erkek kalmadığından evlenememiş hanımlar, bekarlıklarından şikayetçi hale gelip bunu bir devlet görevlisine izah ederler. Bu iş için bir devlet adamı atanır ve tek görevi bu köye 5 erkek götürmektir. Farklı coğrafyalardan, farklı kültürlerde yetişmiş 5 hamal seçer bu devlet adamı ve bu 5 hamal harbe gideceklerini düşünerek devlet adamıyla birlikte o köye doğru ilerlerler. Son hazırlanma aşamasında Hamdullah hacetini giderirken bir hatunu görür ve aşık olur.

Film hakkında mantıksal konuşacak olursak bana biraz saçma geldi, belki de o dönemi ve koşullarını bilmediğimdendir. Bir devlet adamı tüm işini gücünü bırakıp bir köyün hatunlarına koca tahsis eder mi? Bir insan evladı tuvaletini yaptıktan sonra gördüğü ilk hatuna aşık olur mu? Bu filmde oluyor işte.

Duygusal bakacak olursak da gerçekten hoş bir film olmuş. İnsana, insanlığa dokunur bir film olmuş. Hamalların Paşa bildikleri devlet adamı, köye götürülecek 5 adamı seçerken farklı kesimlerden farklı kültürlerle yetişmiş insanları seçmesi ve bunu gidecekleri yerde kuracakları ailelerde yetiştirecek çocuklarını kendi kültürleriyle yetiştirmeleri için yapması. Bugüne kadar hiçbir insanın böyle bir iyiliği yapmasını bırak selam vermeye değer görmediği insanları maaşa bağlayıp onların aile kurmalarına yardımcı olması.. Mantığı bir kenara bırakacak olursak gerçekten finalde ağlatabilecek bir film olmuş.

Filmde her kesimden ünlü mevcut. Gülben Ergen’inden Hayrettin’ine, Tecavüzcü Coşkun’undan tut Nuri Alço’suna kadar :) Oyunculuk konusunda da en çok, filme Nurdane karakteriyle katılmış Yasemin Yalçın’ı beğendim. Belirtmeden geçemicem, Tavuklarım Var şarkısı ve dansı çok hoşuma gitti. Filmin geneline puanım 8,2/10, fragmanı da bırakıyorum buraya.

Exit mobile version