Teknoloji Bağımlılığı: Çocukları Korumak İçin 10 Pratik Öneri!

Teknoloji Bağımlılığı: Çocukları Korumak İçin 10 Pratik Öneri!

Bilinçli kullanıldığında hayatı kolaylaştıran; kontrolsüz kullanıldığında ise teknoloji bağımlılığı oluşturabilen cihazların başında bilgisayarlar geliyor. Teknoloji bağımlılığı riski taşıyan bilgisayarları ise cep telefonu ve tabletler takip ediyor.

Teknoloji Bağımlılığı Nedir?

İnternetten veya bilgisayardan uzak kalındığında aşırı eksiklik hatta yoksunluk hissetme durumuna teknoloji bağımlılığı denir. Kişinin teknolojik cihaz kullanımında oto kontrolü kaybetmesi, zaman veya birim sınırlara takılmadan tüketim halinde olması durumu da denilebilir.

Bilgisayar, cep telefonu ve tabletler çocukların yoğun ilgisini çeken teknolojilerin başında geliyor. Bu ilgiyi avantaja çevirecek yöntemler de mevcut. Tabi öncesinde, aşırı teknoloji kullanımında oluşacak zararlar hakkında ailelerin bilgi sahibi olması gerekiyor. Tıpkı Yeşilay’ın teknoloji ile ilgili sloganında belirttiği gibi kontrollü kullanım en doğrusu.

Yeşilay’ın Teknoloji Bağımlılığına Dikkat Çeken Sloganı: “Bağlan ama bağımlı olma”

Teknoloji Bağımlılığının Sonuçları Nelerdir?

Teknoloji bağımlılığında fiziksel, zihinsel ve sosyal problemler baş gösterir. Göz ve görme problemleri, kamburluk veya beden duruşunda bozukluk, uyuşukluk, sinirli olma, okul hayatında başarısızlık, beslenme ve uyku bozuklukları bu problemlerin başında gelir.

Teknoloji Bağımlılığını Engellemenin 10 Etkili Yöntemi

    1. Çocuğunuza bilgisayar ve diğer teknolojilerin kullanımını tamamen yasaklamayın. Yasaklar, bazen merak uyandırıcı bazen de cezbedici olabilmektedir. Unutmayın: Bilişim çağında yaşayan çocuklar için bilişim teknolojileri de bir ihtiyaçtır. Yasaklamak yerine kontrollü kullanmasına müsaade edin. Çocukların yaşına göre tavsiye edilen günlük teknoloji kullanım süreleri aşağıdaki gibidir:

Teknoloji Kullanım Süreleri (Günlük)

    • Okul öncesi yaş grubu için: 30 dakika
    • 10 yaşına kadar: 45 dakika
    • 10-13 yaş arası: 1 saat
    • 14 yaş ve üzeri: 2 saat
  1. Çocuklarınızın arkadaşlarıyla bir araya gelebilmesi için diğer ailelerle ortak planlama yapın. Parklarda, evlerde veya diğer sosyal alanlarda bir araya gelin. Aileler buluşamıyorsa çocukların birbiriyle buluşması için çeşitli etkinlikler planlayın.
  2. Günün tamamını evde ve yalnız başına geçiren çocuklarda teknoloji bağımlılığı riski daha fazladır. Arkadaş aktiviteleri yetersiz kalıyorsa spor ve sanat aktivitelerine yönlendirin. İlgi alanlarına uygun spor dallarını seçmek fiziksel sağlık açısından da destekleyici olacaktır.
  3. İnternet güvenliği adına çeşitli uygulamalar ve aile filtresi gibi özellikler kullanarak çocuğunuzun uygunsuz içeriklere ulaşmasını engelleyin. Örneğin, aksiyona dayalı online strateji oyunları 18 yaşından küçük çocuklar için bağımlılık derecesi en yüksek oyunlardır. Bu gibi oyunlara erişimi çeşitli güvenlik uygulamaları ile engelleyebilirsiniz.
  4. Ebeveyn olarak internet teknolojileri hakkında bilgi sahibi olmak, hatta merak ettiklerimizi çocuklarımıza sormak hem olası tehditleri görmemiz adına, hem de çocuğumuza özgüven sağlama adına önemlidir. Bir büyüğün kendisinden bir şey öğrenme talebi çocuklarda özgüven sağlar.
  5. Birinci maddede tavsiye ettiğimiz ortalama günlük kullanım süresi limitlerine uyacak şekilde çocuğunuzla anlaşma yoluna gidin. Kurallara uyması durumunda sözlü olarak takdir edip arasıra ödüllendirebilirsiniz.
  6. Bilgisayarı veya tableti çocuğun yatak odasında değil; evin ortak kullanım alanlarında bulundurmak gerekebilir. Hataya teşvik etmemek ailelerin önemli görevidir.
  7. İmkânlarınız el verdikçe yaşına uygun oyuncak alın. Özellikle zeka gelişimi için oyun ve oyuncakların önemi büyüktür. Bu sayede ilgilerini bilgisayar ve tablet üzerinden almış olursunuz.
  8. Oyuncaklar gibi aile içi oyunlar da önemlidir. Çocuklarınızla zeka geliştirici ve eğlenceli oyunlar oynayabilirsiniz. Çocuğunuzla oynayabileceğiniz çeşitli zeka oyunlarını araştırın. (Birçoğu, bom, nesi var, sıcak-soğuk gibi zaten bildiğiniz oyunlardır)

Tamamen yasaklamanın çözüm olmadığını belirtmiştik. Akıllı telefon, tablet, bilgisayarlarla geçirilen süreyi avantaja çevirebilmek için çeşitli zeka oyunları içeren teknolojileri deneyin. Çocukların el-göz koordinasyonunu, görsel zeka ve yaratıcı yönlerini geliştiren, sözel, sayısal zeka oyunları ile beyin egzersizi yaptıran, problem çözme, analitik düşünme gibi yeteneklerinin gelişmesine katkıda bulunan PEDAGOJİK internet uygulamalarını (Örnek: MentalUP) kullanmak oldukça faydalıdır. -Günlük kullanım süresi ihlali yapmadan-

SONUÇ OLARAK

Günümüzün en önemli sorunlarından biri haline gelen teknoloji bağımlılığı en çok oyun oynama isteği ile tetikleniyor. Sağlıksız oyunlar çocukların bilgisayar başında anlamsızca vakit geçirmesine sebep olurken, 8. 9. 10. maddelerde altını önemle çizdiğimiz zeka oyunlarının faydasını da unutmamak gerekir. Çeşitli sosyal sorumluluk projeleri ve Yeşilay’ın çalışmaları teknoloji bağımlılığını engellemek adına önemli adımlardı. Müsaade edilen günlük kullanım süresini en iyi şekilde değerlendirmek için de Yıldız Teknik Üniversitesi akademik kadrosu tarafından hazırlanan ve TÜBİTAK destekli MentalUP Zeka Geliştirici Oyunlar (zeka gelişimini destekleyici) uygulaması geliştirildi.

Google Play’de İncelemek İçin Tıklayın: Zeka Geliştirici Oyunlar (MentalUP)

MentalUP ’ın çocukları cezbeden yanı: Bilgisayar, tablet, telefon üzerinden erişilebiliyor olması ve tamamen oyunlardan oluşması. Aileleri cezbeden yönü: Tasarlanan oyunların pedagojik ürün sertifikalı zeka oyunları olması ve ailelere, çocuklarının zeka potansiyeli ile ilgili gelişimleri grafiksel raporlar şeklinde sunmasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir