Boşanma Avukatı ile Anlaşmalı Boşanma Davası Açmak

Boşanma Avukatı ile Anlaşmalı Boşanma Davası Açmak

Boşanma avukatı yardımı ile anlaşmalı boşanma davası açmak eşlere hukuki koruma sağlayacağı gibi boşanma davası sürecinin kısa tutularak tek celsede boşanmanın gerçekleşmesine katkı sağlayacaktır. Anlaşmalı boşanma davalarının en önemli özelliği tek celsede sonuca ulaşmak olduğundan hukuki hata ve eksikliğe mahal vermemek, davanın usulden reddine sebebiyet vermemek adına boşanma avukatı yardımı ile boşanma davasının açılmasında fayda bulunmaktadır.

Anlaşmalı Boşanma Nedir?

Anlaşmalı boşanma evlilikleri en az 1 sene sürmüş çiftlerin bir anlaşmalı boşanma protokolü çerçevesinde boşanmalarına imkân tanıyan dava çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 166. maddesinin 3. fıkrasında düzenlenen anlaşmalı boşanma hükmü sayesinde eşler çekişmeli boşanma olmaksızın hızlıca evlilik birliğini sona erdirme imkânı bulmaktadır.

Kanun maddesinin başlığı “evlilik birliğinin sarsılması” olarak adlandırılmış olup anlaşmalı boşanma genel boşanma sebepleri arasında sayılmıştır. Anlaşmalı boşanmanın gerçekleşmesi için kanunun aradığı şartlar şunlardır;

  • Evlilik birliğinin en az bir yıl sürmüş olması
  • Anlaşmalı boşanma protokolü
  • Anlaşmalı boşanma dava dilekçesi
  • Boşanmanın mali sonuçları hakkında protokol düzenlemesi
  • Müşterek çocukların durumları hakkında protokol düzenlemesi
  • Bizzat duruşmada hazır bulunarak boşanma iradesinin gösterilmesi

Yukarıda sayılan hallerin tamamı anlaşmalı boşanma davasının genel şartları olarak nitelendirilebilir. Bu hususları tek tek aşağıda açıklamaya çalıştık.

Evlilik birliğinin en az bir sene sürmüş olması; bu şart gerçekleşmemişse anlaşmalı boşanma davası mahkeme tarafından reddedilecektir. Dava tarihi itibariyle evliliğin en az bir sene sürmüş olması dava şartıdır.

Anlaşmalı boşanma protokolü; bu protokol eşler tarafından hazırlanarak mahkemeye sunulur. Protokolde kanunun aradığı şartların mevcut olmaması halinde protokol mahkeme tarafından uygun şekilde değiştirilebilir. Mahkeme tarafından yapılan değişiklik taraflarca kabul edildiğinde protokol kapsamında anlaşmalı boşanma davası kabul edilerek tarafların boşanmalarına karar verilir.

Anlaşmalı boşanma dava dilekçesi; bu şart anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamında zorunlu unsurlardandır. Yani yalnızca anlaşmalı boşanma protokolü ile boşanma davası açılamaz. Tarafların anlaşmalı boşanma protokolü kapsamında boşanmak istedikleri dava dilekçesine yazılır ve protokol dava dilekçesine ek olarak eklenir.

Boşanmanın mali sonuçları hakkında protokol düzenlemesi; Boşanma protokolünde mutlaka boşanmanın mali sonuçları hakkında bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Mali sonuçlardan anlaşılması gereken ise; tarafların maddi, manevi tazminat ile nafaka talebinin olup olmadığıdır. Tarafların böyle bir talebi olmasa dahi talebin olmadığı hususu protokole yazılmalıdır. Aksi halde dava mahkeme tarafından reddedilebilecektir. Eğer tarafların böyle talepleri var ise miktarları ve talebin neye ilişkin olduğu mutlaka protokole yazılmalıdır. Çocuk için ödenecek nafaka ise taraf nafakasından farklı olup iştirak nafakası olarak adlandırılır. Mahkeme çocuk için ödenecek iştirak nafakası miktarını belirlemekte serbesttir.

Müşterek çocukların durumları hakkında protokol düzenlemesi; Boşanmak isteyen eşlerin eğer ergin olmayan müşterek çocukları var ise çocuğun velayet durumunun mutlaka protokole yazılması gerekmektedir. Hâkim velayet hususunda protokolle bağlı değildir ve protokolde yazılı anlaşmanın aksine karar verebilir. Çocuğun velayeti kamu düzenine ilişkin olup hâkim tarafından çocuğun üstün menfaati gözetilerek karar verilir. Çocuğun velayeti kendisine verilmeyen eş diğer eşe çocuk için uygun iştirak nafakası ödemek zorundadır. Eşler ortak velayet de belirleyebilirler. Fakat ortak velayetin çocuğun üstün menfaatine aykırı olduğu kanaati hasıl olursa bu düzenleme hâkim tarafından değiştirilebilir.

Bizzat duruşmada hazır bulunarak boşanma iradesinin gösterilmesi; Hâkim tarafları bizzat duruşmada dinleyerek boşanma konusundaki iradelerinin gerçeği yansıtıp yansıtmadığını görmek zorundadır. Eşlerden birisi duruşmaya gelmediği takdirde duruşmaya gelen eş davayı takip etmediğini beyan ederse anlaşmalı boşanma davası HMK md. 150 kapsamında işlemden kaldırılır. 3 ay içinde yenilenmeyen davanın ise yine HMK md. 150 kapsamında “açılmamış sayılmasına” karar verilir. Dolayısıyla davanın boşanma avukatı vasıtasıyla açılması ve takip edilmesi açacağınız davanın usulden reddedilmesinin önüne geçecektir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nerede Açılır?

Anlaşmalı boşanma davasında görevli mahkeme Aile Mahkemesidir. Aile Mahkemesinin olmadığı yerlerde anlaşmalı boşanma davasına Asliye Hukuk Mahkemesi bakacaktır. Asliye Hukuk Mahkemesi bu davaya Aile Mahkemesi sıfatıyla bakacaktır.

Anlaşmalı boşanma davasında yetkili mahkeme ise eşlerin son 6 ay birlikte ikamet ettikleri yer mahkemesi olabileceği gibi eşlerin ayrı ayrı ikamet ettikleri yer mahkemesi de yetkilidir. Bu yerlerden farklı bir yerde açılan anlaşmalı boşanma davası usulden reddedilecektir.

Boşanma Davası Reddedilirse Yeniden Dava Açma Süresi

Eşlerin açtığı boşanma davası herhangi bir nedenle usulden veya esastan reddedilirse eşler 3 yıl dolmadan yeniden anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma davası açamazlar. Bu üç yıllık süre reddedilen boşanma davası kararının kesinleşmesinden itibaren başlayacaktır. Kararın kesinleşmesi şu şekilde olur;

  • Eşler reddedilen boşanma davası kararına karşı istinaf kanun yoluna başvurmazsa
  • Reddedilen boşanma davasına karşı istinaf kanun yoluna başvurulması halinde karar istinaf mahkemesi tarafından onanırsa
  • Eşler reddedilen boşanma davasına karşı istinaf kanun yoluna başvurmazsa

Reddedilen boşanma davasına karşı istinaf kanun yoluna başvurulması halinde istinaf mahkemesince yerel mahkemenin red kararı bozulursa dava yerel mahkemede görülmeye kaldığı yerden devam eder. Bu defa mahkemece davanın kabulüne karar verilerek eşlerin boşanmasına karar verilebilir. Bu durumlarda istinaf kanun yoluna başvurulmadığı durumlarda mahkeme kararının kesinleşmesi daha hızlı olacaktır.

Red kararının kesinleşmesinden itibaren 3 yıl dolduğunda ortak hayat herhangi bir sebeple yeniden kurulamamışsa eşlerin herhangi birinin talebi üzerine bu defa boşanma kararı verilecektir.

Boşanmadan Sonra Kadın Eşin Yeniden Evlenme Süresi

Eşler anlaşmalı veya çekişmeli boşanma sonucunda boşandığı takdirde kadın eş boşanmaya ilişkin mahkeme kararının kesinleşmesinden itibaren 300 gün boyunca yeniden evlenemeyecektir. Bu süre; doğacak çocuğun nesebinin doğru belirlenmesi için getirilmiş bir kuraldır. Dolayısıyla boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren 300 gün içinde doğan çocuğun babası boşanan erkek eş olarak kabul edilecektir. Bu durumun aksi babalık davası ile ispatlanabilir.

Kadın eş boşanma davasının kesinleşmesinden itibaren 300 gün (10 ay) beklemeden başka birisiyle evlenmek istiyorsa iddet süresinin kaldırılması davası açarak bekleme süresinin kaldırılmasını mahkemeden isteyebilir. Bu durumda mahkeme tarafından kadın eş bir sağlık kuruluşuna sevk edilerek hamile olmadığına dair rapor düzenlenmesi gerekmektedir. Kadın eşin hamile olmadığına dair sağlık kuruluşu tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda Aile Mahkemesi tarafından iddet süresinin (bekleme süresinin) kaldırılmasına karar verilecektir.

Kadın eşin boşandığı eşiyle yeniden evlenmeye karar vermesi durumunda da mahkemeye başvurması gerekmektedir. Bu durumda mahkeme tarafından hamile olmadığına dair sağlık kuruluşu raporu istenmeyecektir.

Kadın eşin 300 günlük bekleme süresi içinde doğum yapması durumunda bekleme süresi kendiliğinden sona erecektir. Bu durumda kadın eş 300 gün dolmadan başka birisiyle mahkemeye başvurmadan evlenebilecektir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Dilekçesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anlaşmalı boşanma dilekçesinde HMK uyarınca yazılması gereken hususlar vardır. Bu hususlara riayet edilmediği takdirde dava mahkeme tarafından reddedilebilir. Bu hususlar şunlardır;

  • Dava açılacak mahkemenin adı (Aile Mahkemesi)
  • Dava açan eşin ismi, soyismi ile davalı eşin ismi soyismi ve adresleri
  • Davacı eşin T.C numarası
  • Tarafların varsa kanuni temsilcileri ile davacı eşin avukatının adı soyadı ve adresi
  • Mal rejimine ilişkin (mal paylaşımı) talep varsa dava değeri
  • Boşanma davasına konu olan olayların sıra numarası ile özeti
  • Boşanmaya konu olan olayların hangi delille nasıl ispat edileceği
  • Dayanılan hukuki gerekçeler
  • Açık ve sade dille talep sonucu
  • Davacının, var ise kanuni temcilcisinin ve avukatının imzası

Bu hususların tamamı usul hukukuna ilişkin olup boşanma avukatı olmadan açılan davalarda yapılacak usulü hatalar davanın seyrini etkileyebileceği gibi davanın usulden reddedilmesine de sebebiyet verebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir