Çekişmeli Boşanma Nedir?

Çekişmeli Boşanma Nedir?

Çekişmeli boşanma davası anlaşmalı boşanmanın eşler arasında gerçekleşemediği durumlarda, anlaşmalı boşanma şartlarının gerçekleşemediği durumlarda ya da evliliğin akıbetinin hakim kararı ile belirlenmesi gerektiği durumlarda karşımıza çıkmaktadır. Çekişmeli boşanma davasında eşler arasında çekişmeli haklar bulunmaktadır. Bu hakların tayini aile mahkemelerinde çekişmeli boşanma davası açılarak belirlenmektedir. Bu tip davalarda hak mahrumiyetinin minimum düzeyde tutulması için konusunda uzman bir boşanma avukatı ile çalışılması elzemdir.

Çekişmeli boşanma davalarının özel ve genel olmak üzere iki ana sebebi vardır. Çekişmeli boşanma davası açılmasının gerektirdiği durumların özel ve genel sebepleri şu şekildedir;

Genel Sebepler

  • Evlilik birliğinin temelden sarsılması; çekişmeli boşanmanın gerçekleşme sebeplerinden birisi evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olmasıdır. Evlilik birliğini temelden sarsan durumlarda anlaşmalı boşanma gerçekleşmez ise çekişmeli boşanma davası açılması gerekir.
  • Anlaşmalı Boşanma Şartlarının sağlanamaması; Anlaşmalı boşanma şartlarının sağlanamadığı durumlarda ya da anlaşmalı boşanma protokolünün mahkemeden dönmesi sonucunda çekişmeli boşanma davası açılması gerekir.
  • Ortak hayatın yeniden kurulamaması; açılan boşanma davasının mahkeme tarafından reddedilmesi ve ortak hayatın yeniden kurulmasının mahkeme tarafından kesinleşmesi ve ortak hayatın yeniden kurulamaması sonucunda tekrardan mahkemeye başvurularak çekişmeli boşanma davasının açılması gerekir.

Özel Sebepler

  • Zina; 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda zinanın varlığı, özel boşanma sebebi olarak kabul edilmiştir. Çekişmeli boşanma davasının zinaya dayanması için eşlerden en az bir tanesinin 3. bir kişi ile ilişki yaşaması gerekmektedir. Yaşanan ilişki öğrenildikten ve kanıtlandıktan sonra ilgili mahkemeye çekişmeli boşanma davası açılır.
  • Hayata Kast; eşlerden bir tanesi diğer eşin hayatına kast ediyor ya da intihara teşvik gibi bir durum söz konusu ise, evliliğin sonlandırılması çekişmeli boşanma davası ile gerçekleşir.
  • Onur Kırıcı Davranış; Onur kırıcı herhangi bir davranışın diğer eşe karşı işlenmesi sonucunda boşanma, çekişmeli boşanma olarak gerçekleşmektedir. Onur kırıcı davranışı işleyen eşin, diğer eş tarafından affedilmesi, çekişmeli boşanma hakkının kaybedilmesine yol açar.
  • Suç İşleme; küçük düşürücü bir suç işlenmesi durumunda diğer eş, bu suçu işlemesinden dolayı eşiyle yaşamayı kabul etmez ise her durumda boşanma davası açılabilir.
  • Haysiyetsiz Hayat Sürme; eşlerden bir tanesi toplum ahlakıyla bağdaşmayacak şekilde yaşam sürüyor ise, bu durumda diğer eş çekişmeli boşanma davası açmaya hak kazanır.
  • Terk; eşlerden bir tanesi ortak yaşam alanını terk etmiş ise, 6 ay boyunca eve gelmemiş ise, hakim ve noter tarafından gönderilen ihtar karşılıksız kalmış ise bu durumda terk edilen eş, diğer eşe karşı çekişmeli boşanma davası açabilir.
  • Akıl Hastalığı; eşlerden bir tanesinin akli dengesi yerinde değilse ve bu durum diğer eş tarafından çekilmez hale geldiyse, sağlık kurumlarından hastalığın şifa bulma durumu yok şeklinde bir sonuç çıktıysa, çekişmeli boşanma davası açılabilir.

Çekişmeli Boşanma Davası Yetkili Mahkeme Hangisidir?

Çekişmeli boşanma davası için yetkili mahkeme, eşlerin birlikte en son 6 ay ikamet ettiği yerdeki aile mahkemeleridir. En son 6 ay ikamet edilen yerde aile mahkemesinin bulunmaması durumunda ise, çekişmeli boşanma davası Asliye Hukuk Mahkemelerinde açılabilir.

Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Çekişmeli boşanma davası birçok konuyu içermektedir. Bu çeşitli hususlar da davanın süresine doğrudan etki etmektedirler. Buna göre;

  • Tarafların haklı olup olmamaları,
  • Karşı tarafın kusurluluğunun ortaya konulup konulmaması,
  • İddiaların ispat edilmesi,
  • Delillerin toplanarak mahkemeye sunulması ve mahkemenin değerlendirmede bulunması,

Ve bunlara benzer birçok neden boşanma davası süresinin ortaya çıkmasında önemli birer faktör olmaktadır. Ancak şunu genel bir ifade olarak söyleyebiliriz ki, çekişmeli boşanma davaları ortalama 1 yıl ile 3 yıl arasında sürmektedir. Ancak tavsiyemiz odur ki uzman bir boşanma avukatı yardımı almanız, bu çekişmeli boşanma davası sürecinde hak kayıplarına maruz kalmamanız adına önemli bir etkendir.

Çekişmeli Boşanma Davasına Tarafların Katılması Gerekir mi?

Çekişmeli boşanma davası açan eşin, bir avukatı yoksa kendisi bizzat duruşmada hazır bulunmak zorundadır. Eğer duruşmaya katılmazsa dosyası, 3 ay içerisinde yenileninceye kadar mahkeme tarafından işlemden kaldırılacaktır. Fakat davacı, kendisini temsil etmesi açısından bir boşanma avukatına vekalet verebilir. Bu durumda ise duruşmalara bizzat katılmasına gerek kalmayacaktır. Boşanma avukatı, davacı yerine duruşmaya katılır ve davayı onun yerine takip edebilir. Bu bakımdan boşanma avukatından yardım almak önemli bir role sahiptir.

Çekişmeli boşanma davasında davalı konumundaki eşin ise davacıdan farklı olarak duruşmaya katılması gereklilik arz etmemektedir. Dava, davalının yokluğunda da devam edecektir. Fakat belirtmek gerekir ki duruşmalara katılmayan davalı, itiraz etme hakkından da feragat etmiş sayılacaktır. Bu nedenle davalının gerek bizzat kendisi gerekse vekalet verdiği boşanma avukatı aracılığı ile duruşmalara katılması, itiraz hakkı ve diğer nedenler açısından önemlidir.

Boşanma ve Ayrılık Davası Devam Ederken Nafakaya Karar Verilebilir Mi?

Çekişmeli boşanma davası, anlaşmalı boşanma davası ve ayrılık davasında taraflar; dava haklarının güvencede olabilmesi adına kanunda düzenlenen bazı ihtiyati tedbirleri talep edebileceklerdir. Bu tedbirlerden bazıları şunladır;

  • Nafaka,
  • Çocukların velayeti,
  • Çocuklara yönelik bakıma katılınması,
  • Ortak konuttan ayrılan eşin barınması,
  • Ortak malların yönetimi,

Ve benzeri hususlar geçici tedbir kapsamında bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir